Jak pokazują badania i codzienne obserwacje, problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych ujawnia się gdy dzieci stają przed samodzielnym wyborem- w kuchni, sklepie, czy szkolnym bufecie. Odpowiedzią Tesco na ten problem jest program edukacyjny „Od uprawy do potrawy”. Ciekawi tego przedsięwzięcia, my, uczniowie klasy II b wybraliśmy się do w.w. marketu w Warszawie (ul. gen. Sosnkowskiego). Zamiast poznawania „suchej” teorii, mogliśmy sami, podczas niezwykłej gry terenowej- odkrywać, badać, wyciągać wnioski. Próbowaliśmy nowych smaków, łamaliśmy szyfry etykiet, uczyliśmy się porządkować zawartość lodówki, stworzyliśmy piramidę żywienia. Na zakończenie wykonaliśmy pyszny koktajl owocowy. Dla utrwalenia zdobytej wiedzy, otrzymaliśmy kolorowe przewodniki po zdrowym odżywianiu. Dziękujemy sympatycznym pracownikom Tesco – pani Ani i panu Michałowi, którzy z ogromnym zaangażowaniem przeprowadzili dla nas warsztaty.
D. Szczęsna, A. Świderska
[WRGF id=4308]